Kancelář a škola

Black Friday

Co je Black Friday

Black Friday nebo také Černý pátek se objevil v Americe, jako předskokan velké předvánoční nákupní horečky. Po svátku Den díkůvzdání je to 4-tý pátek v měsíci listopad. Do širšího povědomí se dostal na přelomu 60 - 70 let 20.století. U nás se Černý pátek objevil mnohem později a to nástupem Amerických prodejců na náš trh. Často se v souvislosti s prvními zmínkami vzpomíná Americká společnost Apple, která v roce 2011 začala se slevami Black Friday. Časem se zapojovaly větší prodejci a dnes už velké nebo menší slevy během dne Černý pátek nabízejí skoro všichni prodejci, ať už v kamenných prodejnách nebo e-shopech.

 

Jak rozpoznat výhodné snížení ceny a výprodej starých modelů produktů

Nejprve si musíte ujasnit o jaký produkt máte zájem. Pokud jde o spotřební zboží, jakým jsou kancelářské potřeby, náplně do tiskáren, datová média nebo i sáčky do vysavače, určitě nečekáte na nejnovější model produktu a každé snížení ceny je pro vás výhodně. V případě elektroniky nebo výpočetní techniky však musíte být obezřetnější. Velké výprodeje jsou zaměřeny většinou na výprodej starších modelů, za sníženou cenu. Ta se v některých případech dokáže vyšplhat až na 90 % slevu.

Na co si dávat pozor při nákupu

Jelikož jde o široký sortiment produktů, který je během akce Black Friday ve slevě, pozorně si projděte nabídku prodejce a porovnejte ceny u jiného prodejce nebo v porovnávačích cen. Podle recenzí na daný produkt víte zjistit jak dlouho se produkt prodává na trhu. Hlavně při mobilních telefonech jsou jednotlivé modely velmi rychle nahrazeny novými. Pokud máte mobil, který má nejlepší léta za sebou a potřebujete nový, Černý pátek přijde vhod. Zahrnuje skoro všechny modely mobilů v nabídce prodejců. Některé modely mohou cenově klesnout až o 70%. Pokud jste běžný uživatel, který telefonuje a sem tam napíše SMS, tak ušetříte. Pokud jste však náročnější uživatel velmi brzy zjistíte, že výhodný nákup má někdy i své slabiny. Může jít o model, který je na trhu delší dobu a jeho výrobu už výrobce dávno nahradil nejméně dvěma novějšími generacemi. Nainstalovat novější hru nebo aplikaci je nemožné, protože to vyžaduje nejnovější operační systém. Bohužel, vámi výhodně koupený model, není podporován nejnovější aktualizací OS. A důvod? Slabší hardware. Těšit vás může, že jste za takový model mobilu dali relativně nízkou cenu. Prodejce potřeboval vyprodat staré zásoby, aby mohl naskladnit nový atraktivnější zboží. Stále  vás může něco překvapit. Když se o pár dní po "svátku nakupujících" díváte na e-shop zjistíte, že cena je stále stejná i bez kouzelného 70% z ceny dolů. Porovnáte si jiné obchody, které i bez slevy nabízejí tento model za nízkou cenu. Nyní už víte, že jste si měli ověřit před avizovanou akcí ceny a tak byste s jistotou věděli, co sleva je a co ne. Nelze jednoznačně svalit vinu na prodejce. Ten může upravit cenu tak, že uvede slevovou cenu a cenu před slevou uvede tu, jaká byla v době uvedení modelu do prodeje. Co v případě mobilního telefonu mohla být cena opravdu mnohem vyšší, než je aktuální cena na trhu.

Nákup tiskárny nebo multifunkce

Tiskárny jsou zařízení, která nepodléhají tak rychle konkurenci s novějšími modely. Pokud víte, co od tiskárny požadujete, jaký typ tiskárny potřebujete, tak to, že je na trhu novější model velmi nehodí. Koupíte si tiskárnu ve výhodné ceně. Možná bude mít oproti novějšímu modelu nižší rychlost a nebude mít všechny nejnovější funkce, ale pokud je kvalita tisku dobrá, tak na sekundách, pokud netisknete enormní množství dokumentů, až tak nezáleží. Rovněž v tomto případě je dobré udělat průzkum cen pár dní před velkou cenovou akcí. Výhodně můžete nakoupit spotřební materiál, jako jsou papíry do tiskáren, fotopapíry, ale i tonery a inkoustové náplně. Týká se to i kancelářských potřeb, kde každá sleva přijde vhod, zejména pokud nakupujete větší množství. Bez obav vidíme i nákup připojitelných periférií k počítači, jako jsou klávesnice nebo myšky.

Co se vyplatí

Abychom vás úplně neodradily, vyplatí se některé produkty nakoupit v akci. Roční model TV nebo vysavače, za nižší cenu je dobrý nákup. Pokud má novější model, jen mírně navýšení výkonu nebo změněn design. Při mobilech, tabletech a noteboocích již buďte více obezřetný, ale i tam lze velmi dobře v době akce nakoupit. Malé spotřebiče do domácnosti, nebo zařízení do kanceláře za příznivou cenu, pokud nejde o doslova staré modely se vyplatí. Stejně i spotřební materiál.

 

Jaké benefity dokáže nabídnout dobrý prodejce i během roku

Dobrý prodejce má i během roku různé benefity pro věrné zákazníky, kteří se registrovali v jeho obchodě. Dokáže jim zasílat různé slevy na míru, umí jim snížit cenu při nákupu více kusů z jednoho produktu nebo k dražšímu produktu přidá něco v nižší ceně zdarma. Výhodou je, pokud si necháte zasílat novinky obchodu na e-mail. Tak vás může prodejce informovat a právě probíhajících akcích.

 

3 kroky k úspěšnému nákupu v pravý čas

- Ověřte si cenu několik dní předem na e-shopu nebo v obchodě, kde chcete nakupovat a je avizovaná velká akce

- Porovnejte cenu v několika konkurenčních obchodech

- Povolte odběr novinek z vašeho oblíbeného e-shopu, abyste byli vždy informováni včas o akcích

- Nakupujte, pokud jste si jistý, že je to pro vás výhodně a nepodléhejte tlaku velkého písma reklamy

 

Určitě nechceme nikoho odradit od nákupu během akce Black Friday. Naopak, nákup se vyplatí a v některých případech můžete nakoupit velmi dobře. Třeba si však dávat pozor a dobře si zvážit, co se vyplatí a co už ne. Takové výprodeje se konají pravidelně a v případě Černý pátek nebo novoročních výprodejů je to minimálně jednou ročně. Je zde velká šance, že zboží se vyprodá za nízké ceny a tak se do příštího výprodeje dostane zboží, které je maximálně rok na skladě. To však není záruka, že se mezi to nedostane i několikaletý skladový ležák.

Děláme to jinak

Náš e-shop nabízí celoročně výhodně ceny inkoustových náplní a laserových tonerů. Dokážeme vás za nákup odměnit. Nabízíme různé akce a slevy. Během roku u nás probíhá v různých termínech program Cashback, kdy ke každé objednávce vybraných produktů v určené výšce, vrátíme určitou částku zpět. Chováme se k našim zákazníkům férově a bez ohledu nato, zda realizujete nákup nebo ne, vám velmi ochotně poradíme.