Kancelář

Binaurální rytmy, beaty štěstí

Co jsou binaurální rytmy?

Slyšeli jste někdy o binaurálních rytmech nebo binaurálním zvuku? Při poslechu dvou tónů, kdy jde každý do jiného ucha a mírně se liší frekvencí, mozek zpracuje zvuk na základě rozdílu frekvencí. Toto nazýváme binaurální rytmus. Například posloucháte zvuk v levém uchu, který má frekvenci 132 Hz a v pravém uchu posloucháte zvuk s frekvencí 121 Hz. Lidský mozek se postupně dostává do synchronizace s rozdílem těch 11 Hz. Místo toho, abyste slyšeli dva různé tóny, uslyšíte tón s frekvencí 11 Hz (dodatečně ke dvěma tónům daným každému uchu). Binaurální rytmy se proto považují za takzvané sluchové iluze. Aby binaurální rytmus fungoval, musí mít dva tóny frekvenci méně než 1000 Hz. Zdroj a rozdíl mezi těmito dvěma tóny nemůže být větší než 30 Hz. Zachována musí být i podmínka, že tóny posloucháte odděleně, jeden přes každé ucho.

 

 

Mají nebo nemají binaurální rytmy zdravotní účinky?

V minulosti byly binaurální rytmy zkoumány a také používány, jako pomůcka při ladění nástrojů, jako jsou klavíry a varhany. V polovině 19. století se staly zájmem mnoha fyziků a psychologů. Jen pár let dozadu se začaly spojovat s potencionálními zdravotními výhodami. Začala se objevovat tvrzení, že binaurální rytmy vyvolávají stejný duševní stav, jako při meditaci, ale v mnohem kratším čase.

 

Připisuje se jim, že:

- snižují stres a úzkost

- zvyšují soustředěnost a koncentraci

- zvyšují relaxaci

- podporují pozitivní náladu, kreativitu

- pomáhají zvládnout bolest

 

Meditace vs binaurální rytmy

Meditace je stav uklidnění mysli a vyladění počtu náhodných myšlenek, které jí procházejí. Ukázalo se, že pravidelná meditace snižuje stres a úzkost, zpomaluje stárnutí mozku a ztrátu paměti. Podporuje duševní zdraví a prodlužuje rozsah pozornosti. Pravidelné praktikování meditace je dost náročné, proto lidé hledají pomoc v technologiích. Binaurální rytmy mezi 1 a 30 Hz údajně vytvářejí stejný vzor mozkových vln, jaký by člověk zažil během meditace. Když posloucháte zvuk s určitou frekvencí, vaše mozkové vlny se sesynchronizují s touto frekvencí. Teoreticky tedy binaurální rytmy mohou pomoci navodit frekvenci potřebnou pro mozek k vytvoření stejných vln, které běžně zažívá člověk během hluboké meditace. Použití binaurálních rytmů tímto způsobem se někdy nazývá technologie stržení mozkových vln.

Jak začít s binaurálními rytmy?

Vše, co potřebujete k experimentování s binaurálními rytmy, je zvuk s binaurálním rytmem a stereo sluchátka. Zvukové soubory s binaurálními rytmy naleznete ve velkém množství například na YouTube, Spotify nebo v podcastech s touto tématikou. Aby to fungovalo musí mít dva tóny frekvenci méně než 1000 Hz. Zdroj a rozdíl mezi těmito dvěma tóny nemůže být větší než 30 Hz. V této vymezené škále frekvenci mají binaurální rytmy podle rozsahu v jakém se nacházejí svou účinnost pro požadovaný stav.

Binaurální rytmy v rozsahu delta (1 až 4 Hz) se spojují s hlubokým spánkem a relaxací.

Binaurální rytmy v rozsahu tedy (4 až 8 Hz) jsou určeny pro REM spánek, sníženou úzkost, relaxaci, jakož i meditativní a tvůrčí stavy.

Binaurální rytmy ve frekvencích alfa (8 až 13 Hz) jsou doporučeny, jako podpora relaxace, pozitivity a snížení úzkost.

Binaurální rytmy v nižších beta frekvencích (14 až 30 Hz) jsou pro zvýšení koncentrace a bdělosti, řešení problémů a zlepšení paměti.

Zjistilo se, že binaurální rytmy s frekvencí 40 Hz jsou užitečné při zlepšování tréninku, učení se, studia.


Zásada, která platí při meditaci je platná i při poslechu binaurálních rytmů. Nejlepší je sedět na pohodlném místě, bez rušivých vlivů. Každodenní poslech minimálně po dobu 30 minut přinese výsledky. Později můžete experimentovat s délkou poslechu binaurálních rytmů, abyste zjistili, jaká délka vám vyhovuje. Pokud například pociťujete vysokou úroveň úzkosti nebo stresu, můžete poslouchat déle.

Výzkum na podporu tvrzení o zdravotních účincích

Zatímco většina studií o účincích binaurálních rytmů nepotvrdila nebo jen v malé míře podpořila přínos, existuje několik, které poskytují důkaz, že tato sluchová iluze má skutečně zdravotní výhody. Jedná se zejména o výzkum v oblasti účinků na úzkost, náladu a výkonnost. Jeden větší výzkum z roku 2011 randomizované a kontrolované studie zkoumal použití binaurálních rytmů u 291 pacientů přijatých k pohotovosti v nemocnici. Vědci pozorovali významné snížení hladin úzkosti u pacientů vystavených zvuku se zabudovanými binaurálními rytmy ve srovnání s těmi, kteří poslouchali zvuk bez binaurálních rytmů nebo bez zvuku. Studie z roku 2019 kombinovala účinky binaurálních rytmů a autonomní senzorické meridiánové odezvy (ASMR), fenoménu relaxační reakce na určité zvukové nebo vizuální spouštěče. Bylo zjištěno, že kombinace těchto dvou je výhodnější, než každá samostatně.

 

 

Má poslech binaurálních rytmů nějaké vedlejší účinky?

Jiná studie zase zkoumala vedlejší účinky při poslechu binaurálních rytmů. Doposud nebyly známy žádné vedlejší účinky. Rizikem by mohlo být dlouhodobé vystavení zvukům nad 85 decibelů a tím poškození sluchu. To je přibližně úroveň hluku, který produkuje hustý provoz ve městě. Technologie binaurálních rytmů se nedoporučuje těm, kteří mají epilepsii.

Binaurální rytmy vyvolávají stav, jako po použití omamných látek

Často se binaurálním rytmem přikládá účinek povznášející nálady. Někde mezi frekvencí 8 – 13,9 Hz dochází ke stavu intoxikace. Právě v tomto rozsahu tělo produkuje většinu serotinu, což je hormon štěstí. Při této frekvenci zažívají lidé pocity podobné těm, jako při používání alkoholu nebo lehkých drog. Bohužel žádná oficiální studie toto tvrzení nepotvrdila, ale ani nevyvrátila. Existuje však průzkum o tom, že lidé po celém světě chtějí změnit své vědomí právě pomocí binaurálních rytmů.

Chcete-li si účinek otestovat sami, vyberte si některé z binaurálních rytmů a vyzkoušejte to. Stačí vám k tomu stereo sluchátka, která dokáží přehrávat zvuky s nízkým kmitočtem. Poslouchejte zvolené binaurální rytmy alespoň 15 minut. Je potvrzeno, že nejméně 7 minut trvá mozku, než zvuky synchronizuje. Vyzkoušeli jsme binaurální nahrávku se zajímavým názvem Pomněnka (Forget-Me-Not) v délce 18 minut, jejímž účelem mělo být vyplavení Endorfinu (neurotransmiter navozující pocit štěstí, radosti) do mozku. V nahrávce byly použity binaurální rytmy o frekvenci 6,3 Hz. Mírný pocit štěstí se dostavil. Opravdu je obtížné posoudit z jedné nahrávky, zda za to byly zodpovědné binaurální rytmy nebo očekávání na principu placebo efektu.