Kancelář a škola

Bezpečnost tiskáren zapojených v podnikové síti

Aktuálně rezonuje internetem problém se šířící se hrozbou Ransomware. Virem který napadá počítačové systémy a blokuje data uživatelů. Ransomware můžeme považovat za vyděračský virus, který žádá za odblokování přístupu k vaším datům něco, jako výkupné. Výměnou za Bitcoin, digitální menu (crypto-menu) vám zašle nebo také ne, šifrovací klíč. Právě kvůli stále více rozšířeným kybernetickým útokům a hrozbám, v podobě virů, malware nebo ransomware je namístě chránit vše, co je připojeno k internetové síti. Jak je to s kancelářskými zařízeními, konkrétně s tiskárnami, které jsou zapojeny v síti s přístupem na internet? Jsou dokumenty a citlivá data v bezpečí?

Bezpečnostní rizika

Poslední průzkumy v oblasti bezpečnosti tiskáren a jiných periferií zapojených v síti odhalily několik znepokojujících faktů. Prvním je ignorování a nepoužívání bezpečnostních prvků, kterými přímo disponují některé tiskárny. Druhým je malá schopnost rozpoznat anomálie v daném zařízení a třetí slabinou je slabá informovanost uživatelů o bezpečnostních rizicích a hrozbách tiskáren zapojených do sítě.


Renomovaní výrobci tiskáren se bezpečností zabývají a do svých modelů, které jsou určeny pro firemní využití integrují několik bezpečnostních prvků, které chrání tiskárny zapojené v síti proti neoprávněnému přístupu přes otevřené porty nebo Wi-Fi.

Výrobci tiskáren bezpečnost podnikové tisku nepodceňují

Společnost HP vyřizuje podnikové tiskárny komplexní sadou bezpečnostních prvků. Dlouhodobě se zabývá ochranou podnikových tiskáren před kyberútoků. V svém portfoliu má zařízení, které obsahují bezpečnostní funkce, jako je detekce útoků na Bios a obnova po útoku malwérom. Funkce Whitelisting povolí nahrát a spustit pouze prověřený firmware od výrobce. Další ochrannou funkcí je monitorování útoků paměti tiskárny. Tiskárny dokáží nejen rozpoznat útoky, ochránit se před nimi, ale i odstraňovat chyby.


Že to myslí tato společnost vážně o tom svědčí HP Secure MPS (Managed Print Services), která zahrnuje odborné bezpečnostní služby a softwarová řešení pro tiskárny HP. Nové služby poskytnou nejen implantace bezpečné tisku, ale i vysoce kvalitní poradenství ohledně udržování bezpečnosti tisku.


Společnost Xerox spolupracuje ohledně bezpečnosti tisku se společností McAfee, která se zabývá vývojem antiviru a bezpečnostním softwarem. Tiskárny Xerox pro firemní využití již mají integrovanou ochranu od společnosti McAfee. Ta zajišťuje maximální zabezpečení a ochranu před hrozbou malware. Ochrana se týká nejen zabezpečení tisku ale také skenování a faxu.

Ani ostatní výrobci tiskáren nezapomínají na ochranu. S funkcemi zabezpečení se můžete setkat i při tiskárnách Epson, pro malé a střední pracovní skupiny. Ty obsahují možnost omezení přístupu k funkci tiskárny pomocí softwaru Epson Web Config. K bezpečnosti přispívá i spouštění prostřednictvím PIN kódu a ověření totožnosti serveru.


Společnost Brother při bezpečnosti tisku používá PIN kód nebo NFC ID kartu, kterou uvolní připravené tiskové úlohy z paměti tiskárny. Dokáže vymazat zabezpečené data o tisku po uplynutí nastaveného časového intervalu a bezpečně je zadržet pro tisk, až do příchodu k tiskárně a uvolněním PIN kódem. Nechybí ani možnost v rámci sítě zakódovat dokumenty pro tisk. Přehled uživatelů, který mohou ovládat všechny funkce tiskárny spravuje systémem oprávnění a autentizací uživatele.


Výrobce Samsung své portfolio výrobků rozšířil o kancelářské zařízení a tiskárny řady SL obohatil io bezpečnostní prvky. Mimo jiné nezapomněl ani filtrování adres IP / MAC a přepisování i šifrování na pevném disku.

Počet tiskáren připojených k síti, ať už Ethernetem nebo přes Wi-Fi stoupá. Ve firmách je samozřejmostí zapojení tiskáren v podnikové síti. Některé jsou chráněny a některé ne. Dnes již není ničím výjimečným ani proniknutí do podnikové tiskárny pomocí mobilního zařízení. Útočník tak může sledovat na svém mobilním zařízení všechny tiskové úlohy a vyhledat si informace, které potřebuje. Hrozbou jsou i přílohy v emailech, které si vytisknete v domnění, že nejde o nic nebezpečné. Malware si cestu najde.

Dobrá informovanost snižuje rizika

Z hlediska zabezpečení citlivých firemních údajů je v dnešní době ochrana podnikových tiskáren doposud nezbytným krokem. Nemusí jít pouze o velké podniky, ale takové o malé firmy. Všude, kde jsou tiskárny zapojené do sítě existuje určité riziko. Kromě kroku ze strany výrobců k větší bezpečnosti tisku je Důležitá i informovanost uživatele o možných rizicích a jak jim předcházet.


Současná doba přináší stále vyspělejší technologie a komfortnější Sdílení ve všech sférách našeho života. V kancelářském prostředí tým přispívá k lepší pracovní efektivitě a úsporám času. Odvrácená stranou tento mince jsou stále častěji kybernetické útoky a sofistikovanější způsoby prolomení bezpečnosti zařízení.