Tonery a náplně

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Kancelář a škola
IT a Elektronika
Akce a slevy

Bezpečnost tiskáren zapojených v podnikové síti

Aktuálně rezonuje internetem problém se šířící se hrozbou Ransomware. Virem který napadá počítačové systémy a blokuje data uživatelů. Ransomware můžeme považovat za vyděračský virus, který žádá za odblokování přístupu k vaším datům něco, jako výkupné. Výměnou za Bitcoin, digitální menu (crypto-menu) vám zašle nebo také ne, šifrovací klíč. Právě kvůli stále více rozšířeným kybernetickým útokům a hrozbám, v podobě virů, malware nebo ransomware je namístě chránit vše, co je připojeno k internetové síti. Jak je to s kancelářskými zařízeními, konkrétně s tiskárnami, které jsou zapojeny v síti s přístupem na internet? Jsou dokumenty a citlivá data v bezpečí?

Bezpečnostní rizika

Poslední průzkumy v oblasti bezpečnosti tiskáren a jiných periferií zapojených v síti odhalily několik znepokojujících faktů. Prvním je ignorování a nepoužívání bezpečnostních prvků, kterými přímo disponují některé tiskárny. Druhým je malá schopnost rozpoznat anomálie v daném zařízení a třetí slabinou je slabá informovanost uživatelů o bezpečnostních rizicích a hrozbách tiskáren zapojených do sítě.


Renomovaní výrobci tiskáren se bezpečností zabývají a do svých modelů, které jsou určeny pro firemní využití integrují několik bezpečnostních prvků, které chrání tiskárny zapojené v síti proti neoprávněnému přístupu přes otevřené porty nebo Wi-Fi.

Výrobci tiskáren bezpečnost podnikové tisku nepodceňují

Společnost HP vyřizuje podnikové tiskárny komplexní sadou bezpečnostních prvků. Dlouhodobě se zabývá ochranou podnikových tiskáren před kyberútoků. V svém portfoliu má zařízení, které obsahují bezpečnostní funkce, jako je detekce útoků na Bios a obnova po útoku malwérom. Funkce Whitelisting povolí nahrát a spustit pouze prověřený firmware od výrobce. Další ochrannou funkcí je monitorování útoků paměti tiskárny. Tiskárny dokáží nejen rozpoznat útoky, ochránit se před nimi, ale i odstraňovat chyby.


Že to myslí tato společnost vážně o tom svědčí HP Secure MPS (Managed Print Services), která zahrnuje odborné bezpečnostní služby a softwarová řešení pro tiskárny HP. Nové služby poskytnou nejen implantace bezpečné tisku, ale i vysoce kvalitní poradenství ohledně udržování bezpečnosti tisku.


Společnost Xerox spolupracuje ohledně bezpečnosti tisku se společností McAfee, která se zabývá vývojem antiviru a bezpečnostním softwarem. Tiskárny Xerox pro firemní využití již mají integrovanou ochranu od společnosti McAfee. Ta zajišťuje maximální zabezpečení a ochranu před hrozbou malware. Ochrana se týká nejen zabezpečení tisku ale také skenování a faxu.

Ani ostatní výrobci tiskáren nezapomínají na ochranu. S funkcemi zabezpečení se můžete setkat i při tiskárnách Epson, pro malé a střední pracovní skupiny. Ty obsahují možnost omezení přístupu k funkci tiskárny pomocí softwaru Epson Web Config. K bezpečnosti přispívá i spouštění prostřednictvím PIN kódu a ověření totožnosti serveru.


Společnost Brother při bezpečnosti tisku používá PIN kód nebo NFC ID kartu, kterou uvolní připravené tiskové úlohy z paměti tiskárny. Dokáže vymazat zabezpečené data o tisku po uplynutí nastaveného časového intervalu a bezpečně je zadržet pro tisk, až do příchodu k tiskárně a uvolněním PIN kódem. Nechybí ani možnost v rámci sítě zakódovat dokumenty pro tisk. Přehled uživatelů, který mohou ovládat všechny funkce tiskárny spravuje systémem oprávnění a autentizací uživatele.


Výrobce Samsung své portfolio výrobků rozšířil o kancelářské zařízení a tiskárny řady SL obohatil io bezpečnostní prvky. Mimo jiné nezapomněl ani filtrování adres IP / MAC a přepisování i šifrování na pevném disku.

Počet tiskáren připojených k síti, ať už Ethernetem nebo přes Wi-Fi stoupá. Ve firmách je samozřejmostí zapojení tiskáren v podnikové síti. Některé jsou chráněny a některé ne. Dnes již není ničím výjimečným ani proniknutí do podnikové tiskárny pomocí mobilního zařízení. Útočník tak může sledovat na svém mobilním zařízení všechny tiskové úlohy a vyhledat si informace, které potřebuje. Hrozbou jsou i přílohy v emailech, které si vytisknete v domnění, že nejde o nic nebezpečné. Malware si cestu najde.

Dobrá informovanost snižuje rizika

Z hlediska zabezpečení citlivých firemních údajů je v dnešní době ochrana podnikových tiskáren doposud nezbytným krokem. Nemusí jít pouze o velké podniky, ale takové o malé firmy. Všude, kde jsou tiskárny zapojené do sítě existuje určité riziko. Kromě kroku ze strany výrobců k větší bezpečnosti tisku je Důležitá i informovanost uživatele o možných rizicích a jak jim předcházet.


Současná doba přináší stále vyspělejší technologie a komfortnější Sdílení ve všech sférách našeho života. V kancelářském prostředí tým přispívá k lepší pracovní efektivitě a úsporám času. Odvrácená stranou tento mince jsou stále častěji kybernetické útoky a sofistikovanější způsoby prolomení bezpečnosti zařízení.