Kancelář

Bezpečná práce z domova

Jak bezpečně pracovat z domova v čase koronavirus

Vzhledem k situaci s novým koronavirem se mnohým z nás prodloužil systém práce z domu. Home Office v době pandemie vyžaduje nejen omezení pohybu, IT vybavení pro práci v domácnosti, ale i dodržování určitých postupů IT bezpečnosti. Jelikož často se doma pracuje s citlivými firemními dokumenty je opatrnost a dobře zvolená ochrana před různými počítačovými útoky na místě.

Zaměstnanci pracující z domu jsou mimo ochrany zabezpečené sítě firmy, proto někteří zaměstnavatelé v rámci přechodu na Home Office zavedli infrastrukturní a přísná bezpečnostní opatření. Striktně vyžadují dodržování určitých bezpečnostních protokolů. Pokud se tak nestane je to na samém zaměstnanci, aby si zajistil svůj pracovní setup a neohrozil firmu únikem informací a podobně. V dnešní době kyberzločinu jsou metody napadení sítě nebo počítače velmi sofistikované. Pokud pracujete formpu Home Office měli byste udělat alespoň základní kroky k bezpečné práci.

Bezpečnost sítě a routeru

Práce z domu pro firmu vyžaduje připojení k internetu a proto je důležitým aspektem ochrany dobře zabezpečená síť. Většina z nás používá v domácnosti router a ten jedním z nejvíce zranitelných zařízení. Pokud máte právo admina přistupovat do nastavení routeru zkontrolujete aktuálnost Firmware. Často nová aktualizace řeší problém bezpečnostních chyb. V nastaveních si umíte prohlédnout která zařízení přistupují do vaší sítě. Můžete povolit pouze známé a důvěryhodné zařízení, filtrovat je pomocí Mac adresy. Samozřejmostí je silné heslo k přístupu do vaší bezdrátové sítě.

Zabezpečený pc, notebook

Bezpečnost počítače na kterém pracujete nebo notebooku (týká se to i tabletu a mobilního zařízení) máte doslova v svých rukou. Antivirus a firewall je základ, který by neměl v počítací chybět. Samozřejmě aktualizovaný operační systém a stále aktualizovaná databáze antiviru je povinnost. V některých případech je vhodné citlivé dokumenty v PC zaheslovat nebo šifrovat z některým na to určených programů. Přímo v operačním systému Windows Pro se nachází šifrování disků BitLocker.

VPN a 2FA

S těmito dvěma pojmy jste se již mohli setkat. VPN Je virtuální tunel nebo virtuální síť pro tok vašich dat, která vytváří bezpečné a šifrované připojení na internetu. Většinou ji uživatelé používají, pokud se připojují k neznámým Wi-Fi sítím nebo na ukrytí vlastní IP adresy, pokud se potřebují vyhnout sledování a cenzuře. Přes VPN se mnoho uživatelů dostává k obsahu, který je dostupný pouze pro určitou zemi. Například, pokud je obsah některé služby jiný v USA jako v EUROPĚ, takto se dostanou změnou IP adresy k tomuto obsahu. Pokud potřebujete bezpečné, šifrované spojení v rámci práce z domu je VPN jedním z bezpečnostních prvků.

 

zdroj foto: pixabay.com

2FA je zkratka pro dvoufaktorovou autentizaci. Hlavně, když při práci využíváte vzdálený přístup (např. RDP) je jednou z možností zabezpečení. Dnes zaměstnanci IT firem tuto metodu využívají. V dnešní době by ji měl využívat každý i pro přístup ke svým emailovým účtům nebo online službám. Dvoufaktorová autentizace spočívá v tom, že se přihlásíte přihlašovacími údaji (jméno a heslo) a následovně ještě speciálním jednorázovým kódem, který obdržíte například formou sms. Je to podobný systém, jak se používá v internetbankingu.

Ostatní periferie připojené do sítě

I ostatní zařízení, které používáte v rámci Home Office byste měli přinejmenším pravidelně aktualizovat a pokud je to možné používat antivirus a firewall. To platí hlavně pro mobilní zařízení. V nabídce prodejců dnes už najdete tiskárny, které obsahují bezpečnostní funkce pro ochranu tisku citlivých dokumentů a administraci povolení pro přístup k tisku.

Jako nepodléhat panice, hoaxu a malware

Jakékoliv zabezpečení používáte v rámci ochrany práce z domu, je zde stále jeden velmi zranitelný faktor. Tím je sám uživatel a jeho chování v online prostoru. Proto byste měli dobře zhodnotit, které zprávy jsou důvěryhodné a nepodléhat různým Hoaxům a malware, hlavně v e-mailových zprávách. Je dobré si informace ověřovat. Na internetu dnes existuje černý seznam hoaxových stránek a jako prevenci proti malware můžete používat některé z antivirových řešení, které obsahuje i ochranu proti malware nebo samostatný bezpečnostní program proti malware.

Lidský úsudek (zdravý selský rozum)

A nakonec to dobře známo, že používejte zdravý selský rozum dříve než na cokoliv na internetu kliknete, než cokoliv potvrdíte svým souhlasem. Používejte dostatečně silná hesla a měňte je po určitém období. V současnosti je rozumné dbát ve zvýšené míře o bezpečnost svých dat a o to víc o bezpečnost firemních citlivých dat se kterými během Home Office pracujete. Na závěr to můžeme shrnout do pár základních bodů, kterými byste se měli řídit, pokud chcete pracovat z domova nejen efektivní, ale i bezpečně.

- pravidelně aktualizujte zařízení, které používáte
- používejte silná hesla a obměňujte jejich po určitém období
- pokud je to možno využívejte VPN
- používejte dvoufaktorovou autentizaci (ověření)
- zajistěte si router
- používejte kvalitní bezpečnostní programy a aplikace na ochranu operačního systému
- pokud na zařízení nepracujete odhlaste se

A na závěr ještě jeden tip. Pokud pracujete v rámci Home Office s tiskem a dokumenty s citlivými firemními údaji, dbejte na to, abyste je, pokud je již nepotřebujete bezpečně zničili. Používejte skartovací zařízení se stupněm utajení pro citlivé a důvěrné firemné dokumenty.