Tonery a náplně

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Typ tiskárny nebo kazety

Modelová řada tiskárny

Náplň modelové řady

Kancelář a škola
IT a Elektronika
Akce a slevy

Bezpečná práce z domova

Jak bezpečně pracovat z domova v čase koronavirus

Vzhledem k situaci s novým koronavirem se mnohým z nás prodloužil systém práce z domu. Home Office v době pandemie vyžaduje nejen omezení pohybu, IT vybavení pro práci v domácnosti, ale i dodržování určitých postupů IT bezpečnosti. Jelikož často se doma pracuje s citlivými firemními dokumenty je opatrnost a dobře zvolená ochrana před různými počítačovými útoky na místě.

Zaměstnanci pracující z domu jsou mimo ochrany zabezpečené sítě firmy, proto někteří zaměstnavatelé v rámci přechodu na Home Office zavedli infrastrukturní a přísná bezpečnostní opatření. Striktně vyžadují dodržování určitých bezpečnostních protokolů. Pokud se tak nestane je to na samém zaměstnanci, aby si zajistil svůj pracovní setup a neohrozil firmu únikem informací a podobně. V dnešní době kyberzločinu jsou metody napadení sítě nebo počítače velmi sofistikované. Pokud pracujete formpu Home Office měli byste udělat alespoň základní kroky k bezpečné práci.

Bezpečnost sítě a routeru

Práce z domu pro firmu vyžaduje připojení k internetu a proto je důležitým aspektem ochrany dobře zabezpečená síť. Většina z nás používá v domácnosti router a ten jedním z nejvíce zranitelných zařízení. Pokud máte právo admina přistupovat do nastavení routeru zkontrolujete aktuálnost Firmware. Často nová aktualizace řeší problém bezpečnostních chyb. V nastaveních si umíte prohlédnout která zařízení přistupují do vaší sítě. Můžete povolit pouze známé a důvěryhodné zařízení, filtrovat je pomocí Mac adresy. Samozřejmostí je silné heslo k přístupu do vaší bezdrátové sítě.

Zabezpečený pc, notebook

Bezpečnost počítače na kterém pracujete nebo notebooku (týká se to i tabletu a mobilního zařízení) máte doslova v svých rukou. Antivirus a firewall je základ, který by neměl v počítací chybět. Samozřejmě aktualizovaný operační systém a stále aktualizovaná databáze antiviru je povinnost. V některých případech je vhodné citlivé dokumenty v PC zaheslovat nebo šifrovat z některým na to určených programů. Přímo v operačním systému Windows Pro se nachází šifrování disků BitLocker.

VPN a 2FA

S těmito dvěma pojmy jste se již mohli setkat. VPN Je virtuální tunel nebo virtuální síť pro tok vašich dat, která vytváří bezpečné a šifrované připojení na internetu. Většinou ji uživatelé používají, pokud se připojují k neznámým Wi-Fi sítím nebo na ukrytí vlastní IP adresy, pokud se potřebují vyhnout sledování a cenzuře. Přes VPN se mnoho uživatelů dostává k obsahu, který je dostupný pouze pro určitou zemi. Například, pokud je obsah některé služby jiný v USA jako v EUROPĚ, takto se dostanou změnou IP adresy k tomuto obsahu. Pokud potřebujete bezpečné, šifrované spojení v rámci práce z domu je VPN jedním z bezpečnostních prvků.

 

zdroj foto: pixabay.com

2FA je zkratka pro dvoufaktorovou autentizaci. Hlavně, když při práci využíváte vzdálený přístup (např. RDP) je jednou z možností zabezpečení. Dnes zaměstnanci IT firem tuto metodu využívají. V dnešní době by ji měl využívat každý i pro přístup ke svým emailovým účtům nebo online službám. Dvoufaktorová autentizace spočívá v tom, že se přihlásíte přihlašovacími údaji (jméno a heslo) a následovně ještě speciálním jednorázovým kódem, který obdržíte například formou sms. Je to podobný systém, jak se používá v internetbankingu.

Ostatní periferie připojené do sítě

I ostatní zařízení, které používáte v rámci Home Office byste měli přinejmenším pravidelně aktualizovat a pokud je to možné používat antivirus a firewall. To platí hlavně pro mobilní zařízení. V nabídce prodejců dnes už najdete tiskárny, které obsahují bezpečnostní funkce pro ochranu tisku citlivých dokumentů a administraci povolení pro přístup k tisku.

Jako nepodléhat panice, hoaxu a malware

Jakékoliv zabezpečení používáte v rámci ochrany práce z domu, je zde stále jeden velmi zranitelný faktor. Tím je sám uživatel a jeho chování v online prostoru. Proto byste měli dobře zhodnotit, které zprávy jsou důvěryhodné a nepodléhat různým Hoaxům a malware, hlavně v e-mailových zprávách. Je dobré si informace ověřovat. Na internetu dnes existuje černý seznam hoaxových stránek a jako prevenci proti malware můžete používat některé z antivirových řešení, které obsahuje i ochranu proti malware nebo samostatný bezpečnostní program proti malware.

Lidský úsudek (zdravý selský rozum)

A nakonec to dobře známo, že používejte zdravý selský rozum dříve než na cokoliv na internetu kliknete, než cokoliv potvrdíte svým souhlasem. Používejte dostatečně silná hesla a měňte je po určitém období. V současnosti je rozumné dbát ve zvýšené míře o bezpečnost svých dat a o to víc o bezpečnost firemních citlivých dat se kterými během Home Office pracujete. Na závěr to můžeme shrnout do pár základních bodů, kterými byste se měli řídit, pokud chcete pracovat z domova nejen efektivní, ale i bezpečně.

- pravidelně aktualizujte zařízení, které používáte
- používejte silná hesla a obměňujte jejich po určitém období
- pokud je to možno využívejte VPN
- používejte dvoufaktorovou autentizaci (ověření)
- zajistěte si router
- používejte kvalitní bezpečnostní programy a aplikace na ochranu operačního systému
- pokud na zařízení nepracujete odhlaste se

A na závěr ještě jeden tip. Pokud pracujete v rámci Home Office s tiskem a dokumenty s citlivými firemními údaji, dbejte na to, abyste je, pokud je již nepotřebujete bezpečně zničili. Používejte skartovací zařízení se stupněm utajení pro citlivé a důvěrné firemné dokumenty.