Kancelář a škola

Apple Pay vám umožní zaplatit za nákup mobilem

Rádi platíte bezkontaktně? Chtěli byste zaplatit za nákup tiskárny nebo spotřebního zboží svým mobilem? K službám, které byly dostupné přibyla jedna nová. Jde o dlouho očekávanou platební metodu pro majitele iPhonů a hodinek Apple Watch. Služba Apple Pay byla poprvé uvedena v roce 2014 v USA. Po jejím spuštění v Americe přibyla podpora pro další země. Na Slovensku byla služba Apple Pay spuštěna před pár dny. V České Republice byla spuštěna letos v únoru.Tento druh mobilní platby uvedlo pro uživatele hned několik bank. Podobnou platební službu G Pay již nabízí společnost Google, pro zařízení s Androidem, něco přes rok. Uživatelé iOS zařízení si museli počkat trochu déle a ani po spuštění pro Slovenský a Český region ji nemohou zatím používat všichni majitelé iOS zařízení.
 
 
 
     
 

Co je Apple Pay a jak funguje

 
Jde o mobilní službu bezkontaktní platby pomocí zařízení. Nemusíte tím pádem používat při platbě bankovní kartu, ale vystačíte si s mobilem v ruce nebo inteligentními hodinkami s iOS, watchOS. Právě tato platforma je základním kamenem pro používání služby. Apple Pay funguje na principu peněženky Wallet, která je integrovaná, jako aplikace do operačního systému iOS. Naskenováním své fyzické, platební karty vydané bankou a dodržením určité posloupnosti si vytvoříte přímo v mobilu její virtuální podobu. Co je třeba udělat?
 
- v iPhone (model musí podporovat Apple Pay) vejít do aplikace Wallet a kliknout na tlačítko "+"
- pomocí pokynu vás aplikace provede přidáním debetní nebo kreditní karty
- vyberete si banku - vydavatele vaší karty (banka musí službu Apple Pay podporovat)
- oskenovat nebo manuálně zadat detaily karty
- po ověření bankou nebo poskytovatelem karty stačí potvrdit pokynem "Dále"
 
Podobným způsobem si nastavíte Apple Pay v hodinkách Apple Watch (přímo v iPhone přes aplikací Apple Watch v menu Moje Hodinky). Přidání je možné i na některých modelech MAC. Seznam kompatibilních zařízení naleznete na stránce Apple. Přidání vyžaduje nejnovější verzi iOS, watchOS a MacOS.
 
To je první část, jak si v zařízení nastavíte požadovanou službu. Vaše banka nebo poskytovatel (musí samozřejmě tuto službu podporovat), aby mohla proběhnout transakce na základě bezkontaktní platby u obchodníka. Pokud bychom si to měli názorně vysvětlit, co se děje při takové platbě.
 
Máte vyhovující zařízení například iPhone model, který Apple Pay podporuje. Vaše banka je na seznamu bank, které službu Apple Pay podporují a všechna nastavení ohledně přidání karty máte za sebou. V obchodě, který je označen symbol bezkontaktní platby uděláte nákup. U pokladny vám prodavač nabídne bezkontaktní terminál na uhrazení vašeho nákupu. V té chvíli namísto fyzické platební karty použijete iPhone (nebo hodinky Apple Watch). Vám, jako uživateli stačí (závisí na zařízení) 2 x stisknout boční tlačilo a podívat se na displej iPhonu, abyste ověřili pomocí Face ID. Tento způsob platí pro iPhony X a novější. U modelů od 6S a novější, které mají Touch ID stačí přiložit prst na snímač otisků. Tímto autorizačním prvkem povolíte platbu z karty v mobilu. Vaše výchozí platební karta je připravena k platbě. Pokud máte přidaných více platebních karet, první v pořadí je výchozí a změnu musíte provést před samotnou platbou. Přiložením k terminálu je rozpoznána požadovaná akce a vaše zařízení začne komunikovat přes terminál obchodníka s vaší kartou.
 

Co přesně se v několika sekundách stane

 
Vy to nepostřehnete, neboť celá akce trvá opravdu několik krátkých vteřin. Za ten čas post terminál po přiložení, načtení karty z mobilu (dat) osloví banku obchodníka u kterého nakupujete. Tato banka začne komunikaci s poskytovatelem vaší platební karty (Visa, Mastercard). Ten následovně osloví vaši banku, která spravuje váš účet a zkontroluje dostatek prostředků na účtu, pro uhrazení platby. Pokud je vše v pořádku banka odpoví poskytovateli karty a ten zase bance obchodníka, který zašle zprávu na post terminál o dostatku prostředků na učte a schválení transakce. Celý tento proces trvá pár vteřin i když je za ním integrace množství systémů.
 

Jaké zařízení musím vlastnit pro platbu mobilem

 
Apple Pay podporují iPhony 6, 6 PLUS, 6S, 6S PLUS, SE, 7, 7 PLUS, 8, 8 PLUS, X, Xs, Xs Max, Xr, Apple Watch a Apple Watch série 1,2,3,4 a novější modely Mac, která obsahují touch ID. Právě Touch ID nebo Face ID je důležitým prvkem pro provádění plateb. Apple Pay podporují rovněž iPady, které obsahují Touch ID nebo Face ID. Podmínkou je nejnovější verze operačního systému.
 

Které banky a společnosti nabízejí službu Apple Pay

 
Apple Pay je mobilní platební služba, která je bezkontaktní. Není to první služba, která nabízí platbu mobilem. Podobné (vlastní) řešení v rámci slovenského trhu mají Tatra banka a ČSOB. S výjimkou je, skoro všechny banky nabízejí možnost platby službou G Pay (Google Pay). K dnešnímu dni nabízejí službu platbu Apple Pay na Slovensku několik bank a společností.
  
Slovenská spořitelna
mBank
Tatra banka
J & T Banka
Boon
Ednered
Monest
N26
REVOLT
356bank
poštovní banka
 
Česká Republika má podporu u bank a společností
 
Air Bank 
Česká Spořitelna
Komerční Banka
J&T Banka
mBank
Twisto
Moneta Money Bank
Edenred
 
Ostatní dostupné banky o uvedení uvažují, nebo mají dohodnutý termín spuštění služby. Do konce roku může být situace mnohem příznivější.
 

Budu za Apple Pay platit

 
Pokud si porovnáme spolu dvě platební služby Apple Pay a G Pay (Google Pay) situace je odlišná. Zatímco G Pay je bezplatná služba, neboť samotný Google nezpoplatňuje svůj operační systém a je veden jako volně dostupná open source platforma (otevřená platforma), tak Apple je uzavřena platforma. Zde je ten rozdíl. Google ani od uživatele, ani od banky nebo společnosti nevyžaduje žádnou platbu za službu G Pay. Zatímco Apple má dohodu s bankami o určité platbě směrem banka - Apple, za provedenou transakci. Ale s přísnými podmínkami, kdy banka nesmí náklady přenést na koncového uživatele. V praxi to znamená, že ten kdo platí mobilem službou Apple Pay, nesmí pocítit žádné poplatky své banky, ale ta bude nějakou částku odvádět společnosti Apple. Přesto se to bankám vyplatí, pro velký objem transakcí. Ale koncový uživatel, majitel platební karty banky, to nepocítí. Přestože se několik zahraničních bank v jiných zemích snažili o zpoplatnění služby, Apple striktně v rámci dohod s bankami vyžaduje, aby se poplatky Apple vůči bankám nepřenesly na koncového uživatele. Apple Pay je služba zdarma nebo v rámci již existujícího balíčku uživatele.
 

Bude se dát platit službou Apple Pay v e-shopech

 
Službou Apple Pay můžete platit na všech terminálech, které podporují bezkontaktní platby a to nejen za zboží, ale také za služby. Platba já možná i v e-shopech, které budou mít takové řešení implementované. Obchodník může tuto službu nastavit pro svůj e-shop. Samozřejmě, že dříve než začne službu provozovat, musí kontaktovat svého poskytovatele platebních služeb o umožnění akceptovat platby službou Apple Pay. Platby Apple Pay bude možné využívat i přímo v aplikacích, které budou tuto možnost nabízet. Přímo v aplikaci najdete tlačítko BUY whit Apple Pay.
 

Bezpečnost platby přes Apple Pay

 
Údaje, které poskytuje uživatel jsou chráněny pomocí vestavěných bezpečnostních prvků na úrovni hardwaru i softwaru v zařízení. V podstatě informace o platební kartě, které zadá uživatel přes Wallet pro službu Apple Pay se v zašifrované podobě odeslány na servery společnosti Apple. Následně je Apple dešifruje, aby rozpoznal platební síť vaší země a znovu je zašifruje pomocí klíče. Ten dokáže odemknout jen vaše platební síť na zajištění služby tokenů zabezpečení. Tento proces se provádí při aktivaci služeb a následně se v zařízení vytvoří několik jednorázových tokenů pro platby. Není třeba nikam zadávat PIN kód karty, protože autentifikace probíhá pomocí Touch ID nebo Face ID. Bezpečnost spočívá v tom, že v mobilním zařízení se neukládají žádná data, která jsou dohledatelné v systému. Celá platba probíhá pomocí virtuálního čísla. Jediné údaje o vaší kartě jsou uloženy v chipu iPhonu nezávisle na iOS a při platbě se přenášejí pouze tokeny - identifikátory z přístroje na post terminál. Obchodník tedy nezná údaje o vaší fyzické platební kartě, protože k platbě je použit právě ten vygenerován token. V tomto směru je platba mnohem bezpečnější, než platba fyzickou kartou. Jediné, co se může stát, že se vybije baterie v mobilu a vyloučit se nedá ani spadnutí aplikace nebo operačního systému v zařízení.
 
Co je plusem pro Apple Pay, že navzdory platbě nad 20 € nemusíte zadávat nikde PIN kód, ale stačí odemknout (autorizovat) iPhone bezpečnostním prvkem, který používáte (Face ID nebo Touch ID).
 

Musím být online

 
Nemusíte být připojen online pomocí Wi-Fi, ani přes data. V rámci platby se využije několik tokenů, které jsou uloženy ve vašem mobilním zařízení, i pokud jste off-line. Samozřejmě, že tento způsob nejde využívat donekonečna, ale je zde předpoklad, že se přece jen po určitém čase online připojíte.
 

S Pay se roztrhl pytel

 
Služby Apple Pay a G Pay, nejsou jedinými bezkontaktními, mobilními platbami pomocí zařízení. Podobné služby zavedli pro své chytré zařízení i Garmin a Fitbit. Takže, pokud máte tu správnou banku a hodinky Garmin nebo Fitbit, ​​můžete jimi platit službou Garmin Pay nebo Fitbit Pay.
 

Časové rozdíly uvedení Apple Pay do různých zemí a první statistiky platbami s touto službou

 
Slovensko dostalo Apple Pay oproti jiným zemím o dost později. Bylo v jedné z posledních vln, kam se společnost Apple po jednání s bankami rozhodla svou službu uvést. V České republice už tuto službu používají uživatelé několik měsíců. Dokonce i Ukrajina si platby Apple Pay užívá už rok. Aktuálně je Apple Pay v 54 zemích, včetně Slovenska a České Republiky. Výběr zemí a načasování spuštění služby Apple Pay bylo na rozhodnutí společnosti Apple podle jejich vlastních kritérií. Informaci posloupnosti a jakou metodou se řídili neuvedli. Každá z bank je v určité větší mezinárodní skupině a právě tam by mohlo být vodíkem, jakým Apple při dohodách postupovali.
  
Za 1. měsíc spuštění služby v České republice aktivovalo Apple Pay 200 000 lidí, což je ve srovnání za rok i něco, od spuštění služby G Pay, která dosáhla stejná čísla, určitě lepší skóre pro uživatele Apple Pay. Na Slovensku si za prvé 3 hodiny v bance, která první nabídla Apple Pay aktivovalo službu 4 000 klientů. Jiná banka uvádí za prvních 12 hodin 15 000 klientů. Po několika dnech od spuštění služby Apple Pay jsou tato čísla mnohem větší a platby za nákupy v jedné z podporujících bank přesáhly 1 milion. Stále zůstává ve hře několik bank, které plánují spuštění této služby Přitom musíme zohlednit fakt, že předem nebyla žádná masivní kampaň. Alespoň ne oficiálně, i když fanoušci Apple už dopředu na spuštění Apple Pay informovali na fórech.
 
Pokud vaše zařízení podporuje službu Apple Pay, stejně vaše platební karta a banka, nic vám nebrání platit za nákup mobilem. Samozřejmě, že pro úspěšný průběh transakce musíte disponovat dostatkem finančních prostředků.