Kancelář a škola

Alternativní náplně do tiskárny (odzkoušeno za vás)

Dlouhé období jsem používala výhradně originální náplně do tiskárny od výrobce. Tato nákladná záležitost mě však jednoho dne přinutila přemýšlet o ceně mé tiskárny a ceně multipacku originálních náplní. A tady se dostáváme ke kameni úrazu. U základních modelů multifunkčních tiskáren pro domácnost se cena nového originálního barevného multipacku pohybuje až kolem 65-85% nákupní ceny tiskárny. Netřeba se hluboce zamýšlet, o jaký byznys výrobcem jde, a proč tak urputně trvají na tom, aby uživatelé kupovali originální náplně přesně toho výrobce, jaké značky je tiskárna. Argumentují tím, že alternativní náplň jiného výrobce může vaše zařízení poškodit. Když se nad tím zamyslím, je to jako nákup benzínu pouze jedné společnosti na jedné čerpací stanici.


Proto jsem se rozhodla prostě otestovat mou multifunkční tiskárnu Epson Stylus. Používala jsem nejprve originální, a následně alternativní náplně do tiskárny. Snažila jsem se samozřejmě zachovat stejnou frekvenci tlačení. Při tom, jak často doma tiskárnu využíváme, nám originální náplně vydrží asi 6 až 7 měsíců. Tiskneme černobílé i barevné dokumenty.


Poté, co mi na tiskárně vyskočilo oznámení, že kazety jsou již prázdné a potřebuji je vyměnit, jsem se rozhodla pro alternativní balení náplní. Cena originální náplně "Epson T0715 multipack" se pohybuje kolem 1200 korun, přičemž ceny se v závislosti na prodejce mírně liší. Teď jsem si však vybrala alternativní náplně, model Epson T0715, se zárukou kompatibility s tiskárnou Epson. Ověřila jsem si, že jsou vyráběny podle ISO norem, což zaručuje jejich kompatibilitu s tiskárnou. Cena alternativních náplní do mé tiskárny byla 8,5 krát nižší.


Alternativní náplně se mírně lišily vrchním obalem, ale po rozbalení byly tvarem i rozměry zcela shodné s originály. Do tiskárny zapadly jako měli a ta je okamžitě pozná tak v grafice PC jako plné náplně. První část tedy proběhla úspěšně. Následovala zkušební tisk a porovnávání dokumentů ve barevné i černobílé verzi. Abych dosáhla co nejpřesnější výsledky, v obou případech jsem použila stejné značkové papíry Xerox Premier.


Porovnávání


barevný tisk


Barevný tisk s originálními náplněmi přímo od výrobce považujeme za stoprocentní výsledek tisku. Oproti tomu tisk, pomocí alternativních náplní, mírně ztrácí na kvalitě. Výsledek barevného tisku s alternativními náplněmi však hodnotím na 97%. Co je výsledek velmi dobrý a v poměru kvalita a cena proto není důvod nepoužívat alternativní náplně.


Černobílý tisk


Tentokrát se tisk s oběma typy náplní shodovala kvalitou na 100%. Neviděla jsem žádný rozdíl mezi vytištěnými dokumenty.
Abych však své srovnávání uvedla na pravou míru, byly to jen vizuální porovnávání. Pokud by někdo porovnával výsledky důkladněji, nebo nějakou jinou metodou, možná by našel mezi náplněmi kvalitativní rozdíly, např. v konzistenci barvy. Ale při běžném používání tiskárny v domácnosti, byla pro mě kvalita s alternativními náplněmi výborná.
Moje závěrečné hodnocení je, že alternativní náplně používají kvalitativně na 97 - 99% shodnou barvu náplní. Proto je více než pravděpodobné, že při originálních náplních platíme za značku, která si připočte k produktu i náklady na marketing a reklamu.


Výdrž


Při skoro stejném používání tiskárny byla doba výdrže na podobné úrovni. Alternativní náplně vydržely 6 měsíců, což je stejné období jako nám doma vydržely i originální náplně. V domácnosti jsme přitom čtyři, z toho dva studenti.


Slovo na závěr


Originální a alternativní náplně byly zatím testovány pouze na barevné multifunkční tiskárně. Jak si stojí jiné tiskárny a jak je to s alternativními tonery pro laserové tiskárny, se s vámi podělím po provedení dalšího testu.
Pokud zvažujete nákup alternativních náplní pro levnější tiskárny, nemusíte se obávat. Je však důležité vybírat si ověřených prodejců, kteří mají v nabídce náplně od výrobců, které jsou kvalitativně shodné s originálními náplněmi.


Tip pro vás


Před nákupem se poraďte s prodejcem, pro jaký typ tiskárny náplně potřebujete. Poradí vám, které náplně jsou nejvhodnější a spotřebiteli ověřené. Pokud nakupujete přes e-shop využívejte chat live nebo kontakt na podporu prodejce.
Na těchto stránkách vám velmi rádi zodpovíme vaše otázky ohledně alternativních náplní a jejich nákupu v sekci technická podpora.