Kancelář a škola

Jak vybrat popisovač?

Popisovače se staly v poslední době praktickým pomocníkem v kanceláři nebo domácnosti. Pomohou také ve školách nebo firmách při kreativních činnostech, kdy je třeba něco podtrhnout, zvýraznit nebo přímo napsat. Na trhu existuje řada různých typů popisovačů. Výběr závisí na tom, na co a na jaký materiál jimi budete psát.

 

Popisovače na papír – flipcharty

Flipchart jsou asi nejpoužívanějšími popisovači na papír. Mají vysokou odolnost proti zaschnutí inkoustu a vydrží otevřeno až 7 dní. Inkoust je bez zápachu a nepropije se papírem. Používají se jako rychlá pomůcka při výkladu nebo při papírových prezentacích pro rychlé poznámky a označení. Využití najdou i na označení na papírové pořadače a kartony.

Popisovače na tabule - stíratelné

Ve třídách jsou v účastnosti většinou bílé tabule (whiteboardy) na které se píše barevnými fixy. Jsou to barevné stíratelné popisovače, které se prodávají jako kusovky nebo také jako sady. Sada obsahuje čtyři základní barvy (modrá, červená, černá a zelená) a stírání houbičku. Tyto popisovače jsou snadno stíratelné i suchou houbou. Můžete je používat na bílou tabuli, porcelán, sklo, kov nebo PVC materiál.

Speciální popisovače

Tento typ popisovačů je vhodný pro atypické povrchy do náročnějšího prostředí. Můžete jimi dělat popis na pórovitém povrchu, ale také na mastný, zaprášený, rezavý povrch nebo v zamraženém povrchu. Všude, kde potřebujete odolnější speciální popisovač. Do této kategorie speciálních popisovačů patří popisovače voskové, křídové, ultrafialové, rentgenové, olejové a jiné druhy vhodné pro netypické povrchy.

Popisovače na fólie a CD

Pokud potřebujete provést popis na CD, DVD, BD disk nebo fólii, sklo případně umělou hmotu jsou k tomu určeny speciální popisovače na alkoholové bázi. Mohou být s ergonomickým držením a různou šířkou stopy po jednom kuse nebo sada čtyř základních barev.

Popisovače lakové

Dalším druhem popisovačů jsou lakové popisovače s výborným krytím a výraznou neprůhlednou stopou plněné pigmentovým inkoustem. Popisovač je třeba před použitím protřepat, aby se složky ze dna (pigmenty) spojily se zbývající tekutinou (rozpouštědlem). Barva sice pomaleji zasychá, ale je odolná proti vodě. Lakové inkousty na bázi pigmentu vynikají jasnějšími, sytějšími barvami a jejich použití je velmi široké. Jsou odolné proti otěru, vnějším vlivům počasí, vysokým teplotám nebo mrazu. Používají se v kancelářích nebo v průmyslové výrobě, obchodě, laboratořích atd.. Používat je můžete ik dekoraci různých předmětů denní spotřeby.

 

Popisovače permanentní - odolné

Pokud potřebujete psát na různé povrchy, jako například gumu, kůži, plasty, kovy, porcelán či sklo jsou k tomu vhodné permanentní popisovače. Jsou to popisovače na alkoholové bázi určené právě pro tyto účely. Jejich použitím se označení, popis stane nesmazatelným. Stačí, pokud si vyberete požadovanou šířku hrotu barvu. Tyto popisovače jsou dostupné v široké škále barev.

 

Popisovače na sklo

Jedná se o tekuté křídy na vodní bázi s lehkou stíratelností hadříkem nebo houbičkou.

 

Toto jsou nejběžnější typy popisovačů. Můžeme zmínit ještě standardní popisovače na bázi vody, bez zápachu, které lze snadno umýt nebo i vyprat z textilie na rozdíl od popisovačů na alkoholové bázi.