Kancelář a škola

7 způsobů, jak kreativně zpracovat a vytisknout fotografie z dovolené

Máme tu léto, čas dovolené a letních prázdnin. Mnozí z vás navštíví známé i méně známá místa, zažijí nezapomenutelné momenty, které si chtějí zdokumentovat fotografiemi. Dnes už k tomu nepotřebujete drahý fotoaparát, stačí mobilní telefon, který má skoro každý. Některými momentkami se pochválíte hned na sociálních sítích, jiné si uložíte pro pozdější prezentaci. Ty nejvýjimečnější si vytiskněte a dáte pěkně do rámečku. Víte, jak nejkreativnější zpracovat vaše zajímavé fotografie před tiskem, nebo jak z nich udělat skvělou vzpomínku na dovolenou a letní dny? Máme pro vás pár tipů.
 

Úprava fotografií před tiskem v pc

 
Fotografie si před tiskem můžete upravit v počítači pomocí grafického programu. Výrobci tiskáren a multifunkcí dodávají k zařízení i potřebný software. V minulosti to bylo formou CD/ DVD nosiče, který se nacházel v balení tiskárny. Dnes si ovladače a doplňkový software můžete stáhnout přímo z webové stránky výrobce. Tam najdete odpovídající ovladače k ​​zařízení a doplňkové programy. Nejčastěji jsou to programy na editování dokumentů, skenování a úpravu fotografií. Právě tyto programy obsahují širší možnosti nastavení a různých úprav fotografií před tiskem. Lepší alternativa jsou programy třetích stran, určené pro práci s fotografií a grafikou. Pokud máte takový program ve svém počítací, víte si jím vylepšit kvalitu fotografií a upravit je pomocí různých filtrů. Získáte tak zajímavé fotografie před samotným tiskem.
 
Co všechno víte v grafickém programu upravit před tiskem?
 
V první řadě si můžete editovat své fotografie, vytvořit si tematické složky, přejmenovat si fotografie a měnit, případně odstranit geo informace. Změnit rozměry, rozlišení, jas, kontrast, sytost. Při portrétech je k dispozici užitečná funkce odstranění červených očí. Pomocí různých filtrů změníte fotografii na nepoznání. V neposlední řadě můžete přidávat text, vkládat různou grafiku, nebo jiné obrázky přímo do vaší fotografie, ještě před tiskem. Možností je mnoho a záleží na vaší kreativitě a samozřejmě funkcích grafického programu.
 
Kromě grafických programů, které si můžete stáhnout zdarma existují i ​​placené alternativy a profesionální grafické programy a nástroje pro úpravu. Pokud nemáte potřebu něco do počítače stahovat nebo potřebujete jen jednorázovou úpravu, existují i ​​online řešení. Přímo přes webové rozhraní si můžete fotografie před tiskem upravit. Tyto webové stránky, vám sice nenabídnou takové možnosti, jako lepší graficky program, ale jednoduchou úpravu nimi zvládnete.
 
Z neplacených grafických programů a foto-editorů stojí za zmínku program PhotoFilte Studio a stále populární Gimp. Mnozí ho přirovnávají k velmi oblíbenému Photoshopu. Obsahuje množství funkcí a volitelný výběr pluginů a filtrů. Vhodný je pro úpravu fotografií, ale umožňuje i kreslení. Podporuje práci s vrstvami, výběru, úpravu barev a umožňuje tvorbu vlastních štětců. Ačkoli vznikl pro Linuxové prostředí je již několik let dostupný i uživatelům Windows. Velmi dobře hodnocenými bezplatnými programy na práci s fotografií jsou i programy Paint.net a Inkscape. Z placených profesionálních je to určitě Photoshop Adobe, Zoner Callisto, který využijete i při tvorbě propagačních materiálů a letáků. Osobně používám Zoner Photo Studio, který splňuje mé požadavky pro úpravu fotografií, nejen před tiskem. Pokud používáte MacOS určitě vám bude dobře známý program Pixelmator. Když najdete přímo na stránce výrobce tiskárny program k úpravě fotografií před tiskem, můžete použít i ten.
 

Úprava fotografií v mobilu pomocí aplikace

 
Možná 80 % fotografií, které uděláte jsou odfoceny přímo mobilním zařízením. Při dnešních parametrech fotoaparátů mobilů, se tak dostanete k velmi kvalitním fotografiím. Pro rychlou úpravu před tiskem můžete použít některou z dostupných aplikací v Google Play Store nebo AppStore. I zde máte na výběr bezplatné verze, ty někdy obsahují reklamu a placené verze. Nejnovější jsou verze aplikací s měsíčním předplatným. Osobně je to pro mě ta horší alternativa. Zaplatit za aplikaci, kterou využiji mi nedělá problém, ale platit za používání aplikace měsíční platbu? Tak to mi nesedí. Naštěstí i tyto aplikace nabízejí 3-denní až 1-měsíční (free trial) verze. Pozor však, kdy vám končí platnost této verze.
Mezi najoblíbenější aplikace pro úpravu fotek přes mobil patří Google fotky (Android), Pixelmator (iOS). Vyplatí se sáhnout i po aplikaci Snapseed, Pixlr, AdobeLightroom CC (podmíněno registrací). Aplikací pro Android nebo iOS najdete mnoho a určitě si vyberete takovou, která vyhovuje vašim potřebám. Po úpravě můžete fotografii odeslat přímo k tisku, za předpokladu, že vaše tiskárna nebo multifunkce podporuje bezdrátový tisk.
 

Tvorba fotoknihy

 
Velmi populárními se v poslední době staly fotoknihy. Ať už si je vytvoříte sami, nebo svěříte do rukou profesionálům, kteří nabízejí službu tvorba fotoknih.
 
 
 
 
Co je fotokniha?
 
Jde o fyzický album vytvořený z digitálního obsahu, fotografií. Je upraven pomocí softwaru, který vytvoří určitý grafický design a následovně vytištěn, jako kniha. Po krocích grafický design, návrh, digitální tisk je svázán formou knižní vazby. Kromě fotografií může obsahovat fotokniha i text a množství clipartů. Vázání může být několika formami a to, jak sešitová vazba, měkká vazba, placená vazba, klasická tvrdá vazba nebo vazba do umělé kůže. Fotokniha může byt tištěná na několik druhů papírů od klasického s gramáží 150 - 250 g/ m2.
 
Nejznámějším způsobem zpracování fotoknihy je model CEWE, který je ochrannou značkou německé společnosti CEWE Color AG.
 
Fotokniha je vaše rodinné album nebo album fotografií z dovolené, aniž byste museli fotografie dávat vyvolávat nebo tisknout větší množství. Kromě profesionálního řešení tvorby, existuje i možnost vytvořit si pomocí programu, nebo aplikace svoji fotoknihu, podle vlastních představ a nechat si ji vytisknout a svázat odborníky.
 
 
Foto-rámečky Handmade
 
 
Udělat v pravý okamžik mimořádný záběr fotoaparátem nebo mobilem, je jedna věc. Druhá je úprava a kvalitní tisk na dobré tiskárně a třetí ...? No přece ten správný fotorámeček. Zajímavá fotografie si zaslouží výjimečný foto-rámeček, kterým podrhnete její originalitu. Na výrobu rámečku vlastníma rukama potřebujete trochu šikovnosti a jistou dávku kreativity. Návodů na výrobu handmade foto-rámečku najdete ve velkém počtu na YouTube. 
 
 
 

Přívěsky

 
Miniaturu fotografie, kterou si vytisknete můžete použít i do přívěsku na klíče. Jednoduché přívěsky s přehlednými stranami do kterých vejde malá fotografie se dají dnes zakoupit za nízkou částku. Foto svého miláčka můžete nosit stále s sebou.
 

Magnetky jsou TOP

 
Vyrobit si vlastní magnetku z dovolenkových fotografií není tak těžké, jak se může na první pohled zdát. Vše, co k tomu potřebujete je magnetický fotopapír a vhodná tiskárnu. Magnetický papír je dost tenký a proto je vhodný do většiny tiskáren v domácnosti. Nepotřebujete k tomu speciální drahé zařízení. Jediné omezení je podavač papíru. Magnetický papír je vhodný pro tiskárny s plochým podavačem, kde se papír neohýbá pomocí válce. V takovém případě může dojít k poškození tiskárny a nalomení magnetické vrstvy na papíře.
 
 
          
 
 
Co je magnetický papír?
 
Do tiskáren kupujete běžně klasicky kancelářský papír a pro tisk fotografií fotopapír, v matném nebo lesklém provedení. Magnetický fotopapír je kombinací fotopapíru a tenké magnetické vrstvy. Vrchní strana může byt matná nebo lesklá, jako při běžném fotopapíru a spodní strana papíru je pokryta tenkou magnetickou vrstvou. Tyto papíry můžete zakoupit ve formátu A2, A3 nebo A4 a po tisku nastříhat na menší rozměry. Magnetický fotopapír lze bez problémů stříhat nůžkami nebo ruční řezačkou na papír. Při výběru však musíte dávat pozor, pro jaké tiskárny je magnetický papír určen. Většina jsou označeny INK a vhodné jsou pouze pro inkoustové tiskárny a multifunkce. Na trhu existují i ​​univerzální magnetické papíry na které můžete tisknout iv laserové tiskárně. Před zakoupením se informujte do jaké tiskárny je magneticky fotopapír vhodný, aby nedošlo k poškození laserové tiskárny, pokud není papír vhodný na laserový tisk.
 
Magneticky fotopapír můžete použít jako podklad magnetek, vizitek nebo jiných reklamních a propagačních materiálů. Pěkná magnetka z fotografií může být dárek, ale i milá vzpomínka na prožitou dovolenou.
 

Tisk na tričko

 
Tento způsob uchování si vzpomínky na dovolenou nebo svého miláčka z fotografie, sice nevytvoříte sami, ale originální předloha je základ. Pak už jen stačí vyhledat službu, která se zabývá tiskem na textil.
 
 
 
 
Z jako závěr nebo záloha (nezapomeňte archivovat)
 
 
Fotografií z dovolené, turistiky nebo poznávání zajímavých míst můžete mít hodně a všechny si hned nevytisknete. V takovém případě je dobré udělat si někam zálohu. Hlavně, pokud jste fotili mobilním telefonem. Fotografie ve vysokém rozlišení, vám mohou zabírat dost místa v interním úložišti nebo na sd kartě. Fotografie si můžete zálohovat do online úložiště, kam k nim budete mít přístup z jakéhokoli zařízení, kterým se ke cloudu přihlásíte. K zálohování můžete použít i externí hardisk. Samozřejmě, že si můžete vytvořit složku v počítači, kam si fotografie uložíte. V případě, že počítač nebo mobil selže, dobré je mít zálohu fotek, na kterých vám záleží i na jiném místě.