Kancelář a škola

5 funkcí, které nám dnes zpříjemňují práci s tiskárnou

Tiskárna se v domácnosti objevila už před desetiletími. Díky dostupné ceně výrobci tiskáren prorazily k běžnému uživateli. Kanceláře podnikatelé, maličké firmy a domácnosti začaly využívat stále více tisk. Tiskárny však zdaleka neposkytovaly tolik funkcí a takový uživatelský komfort, jako dnes. Zásluhou dlouholetého vývoje a inovací se dnes můžeme těšit, nejen z kompaktních rozměrů a moderního, ergonomického designu tiskáren, vyšší rychlosti a kvality tisku, ale také z množství funkcí. Ty nám zjednodušují a zpříjemňují práci s tiskárnou.
 

Mezi top 5 funkcí, bez kterých si už dnes neumíme představit dobrou tiskárnu patří

 

All-in-One - plnohodnotné funkce v jednom zařízení

 
Určitě se dnes už nikomu nechce, kromě tiskárny kupovat další zařízení na kopírování a skenování. Právě proto výrobci vyvinuli multifunkční zařízení 3 v 1 nebo dokonce 4 v 1. Nákupem jednoho zařízení, multifunkce typu All-in-One získáte tiskárnu, kopírku, skener a v některých případech i fax. Uživatel ušetří místo, zvláště pokud má menší prostory. V takovém případě je výhodné mít pouze jedno zařízení a snížit si i finanční náklady za nákup více zařízení. Kromě prostoru, peněz je plusem i zefektivnění práce s tiskem a úspora času. Kdo by už jen dnes chtěl obehávať tiskárnu a potom skener a dokola, když může stát při jednom zařízení a všechny úkoly rychle a pohodlně provést.
 
 
 

Automatický oboustranný tisk (duplex)

 
Stále nedoceněná funkce, kterou mnoho uživatelů i přesto, že ji v tiskárně mají ignoruje, je automatický oboustranný tisk. Kromě oficiálního názvu ji můžete znát i pod slovem duplex. Automatický oboustranný tisk je systém, kterým se tlačí na obě strany papíru, aniž byste museli výtisk vybrat, otočit a znovu vložit do zařízení. Tato funkce se objevila před hodně lety v segmentu dražších zařízení. Využívala se najme v podnikovém prostředí, v kancelářích. Když začaly ceny tiskáren klesat a nebylo už kam cenu v konkurenci posunout, výrobci i do levnějších zařízení pro malé firmy a domácnosti přidávali tuto funkci. Pohodlí automatického oboustranného tisku si tak mohli vychutnat uživatelé v domácnosti. Jaké plusy má tato funkce? Při velkém objemu tisku můžete ušetřit náklady na papír. Tisk oboustranně a využítí obou stran papíru je dnes trendem ve velkých i malých firmách. Kromě úspory papíru je tu i komfort automatické operace. Tiskárna po navolení této funkce tlačí na obě strany, bez nutnosti zásahu uživatele. Určitě to není nejdůležitější funkce a manuálně zvolit tisk na obě strany můžete v každé tiskárně. Ale zkoušeli jste to už? Vložit papír vytisknout jednu stranu, vybrat papír z výstupu a vložit jej znovu do tiskárny, abyste mohli vytisknout druhou stranu. A to se vám ještě může stát, že ji vložíte tak, že tisk bude na druhé straně vzhůru nohama. S pevnými nervy a trochou cviku, vám to však půjde. Sice pomaleji, ale půjde. A to je právě další plus automatického oboustranného tisku, šetření časem. Pokud to shrneme máme tu funkci, která ušetří náklady za spotřební materiál, šetří čas a zefektivní práci s tiskárnou a v neposlední řadě přispívá k životnímu prostředí.
 

Konektivita - Wi-Fi, LAN, NFC, Bluetooth (vítejte v bezdrátovém světě)

 
Základní připojení tiskárny, aby fungovala je pevným kabelem k počítači nebo notebooku. V tomto směru se změnilo zastaralé paralelní rozhraní na modernější pomocí USB portu. Dnešní zařízení tento způsob připojení využívají často pouze ke stažení ovladačů a prvotní nastavení. Mnohem více je využívána bezdrátová konektivita. Tiskárnu si můžete zapojit do LAN sítě a propojit s routerem, nebo si můžete koupit rovnou zařízení, které má integrovaný Wi-Fi modul. Pak už jen stačí užívat si komfort bezdrátového připojení a zadávat tiskové úlohy, přímo z mobilního zařízení. Kromě Wi-Fi můžete k tisku využít i rozhraní Bluetooth nebo NFC. Bluetooth máte v každém novějším mobilu a tabletu. Ani NFC není rarita. Dnešní smartphony podporují rozhraní NFC a pokud ho podporuje i tiskárnu, stačí tato dvě zařízení jednoduše spárovat. Znovu musíme uznat, že ani toto není funkce, bez níž byste se neobešli, ale na druhé strane hodně zvýší pohodlí tisku. Stalo se vám, že jste měli něco rozpracované na notebooku a potřebovali jste to rychle vytisknout? Vaše tiskárna byla připojena k počítači ve vedlejším pokoji, proto jste museli poslat email a na druhém počítači se přihlásit, stáhnout jej a vytisknout. Další možnost byla rychle to uložit na USB klíč a připojit jej k PC a dát vytisknout. I taková doba byla. Dnes už to nemusíte řešit. Tisknete přímo z mobilu nebo z cloudu, sociální sítě a to právě díky bohaté konektivitě, kterou nám dnešní tiskárny nabízejí.
 

Tankový systém doplňování inkoustu a cenově dostupné alternativní náplně

(Už žádná sada Refill Kit a špinavé ruce)
 
Kdo experimentoval s doplňováním inkoustu do prázdné kazety pomocí stříkačky nebo sady Refill Kit, na doplňování prázdných cartridgí je vděčný za dnešní dobu a pokrok. Cena originálních náplní byla v každé době to, co uživatele tiskáren trápilo nejvíce. Mnoho z nich se snažila své náklady snížit tak, že si svépomocí a velmi pracně naplnili prázdnou kazetu levným inkoustem a dávkovali ho injekční stříkačkou. Bylo to časově velmi náročné a často byl výsledek k pláči. Na ušpiněné ruce nestačily 2 mýdla nebo celá Solvina. Situace se zlepšila, když se do prodeje dostaly první Refill Kit sady, kterými se dalo docela dobře prázdné kazety naplnit. Ani to však nebylo pro šetrných uživatele uspokojivé řešení. Mnohem lepší časy nastaly, když se na trhu objevily alternativní náplně do tiskáren. Byly plně kompatibilní, cenově výrazně výhodnější a kvalita se stále více přibližovala originálním náplním. Někteří výrobci zahájili neoficiální boj proti alternativním, cenově dostupným náplním a do zařízení implantovali chip, který blokoval používání alternativních kazet. Nakonec se rozhodli pro krok, který sice nepřišel z dne na den a vyžadoval roky vývoje v této oblasti. Tiskárny a multifunkce s tankovým systémem. Tankový zásobník je integrován přímo do zařízení. Je snadno přístupný, má větší kapacitu na jedno naplnění a hlavně cena náhradních lahviček je nižší. Pokud máte tiskárnu s tankovým zásobníkem, tak určitě si komfort doplňování inkoustu pochvalujete. Pro uživatele, kteří potřebují hodně tlačit, jsou tiskárny s tankovým systémem doplňování a podpora alternativních náplní (inkoustové kazety, tonery) zásadní věc, která jim pomáhá značně snížit náklady za spotřební materiál.
 
   
 

Hostitelské USB

 
Už jsme zmiňovali, jakou Torture musel uživatel absolvovat, pokud měl tiskárnu připojenou k jednomu pc a potřeboval vytisknout něco z druhého. Pokud to i měl na USB klíči, musel zapnout počítač, přes něj dát tisknout z USB. To je případ, kdy se již paměťové USB klíče běžně používali a nebylo potřebné dokumenty a fotografie vypálit na CD nosič. Hostitelský USB port je přípravný tisknout přímo z jakéhokoli připojeného zařízení z USB klíče, externího harddisku nebo propojeného fotoaparátu. Jistý čas měli tiskárny slot na SD kartu nebo port PictBridge. Některé tiskárny stále mají i tento typ pro přímý tisk. USB host je v tom univerzálnějším řešením. Nemůžeme říct, že je to něco, co by mělo silně ovlivňovat nákup určitého typu tiskárny, ale pokud má zařízení port USB host na škodu to není.
 

Závěr nebo dobrých funkcí není nikdy dost

 
Výpočet funkcí, které se do tiskáren za posledních 20 let dostali je mnoho. Některé více, jiné méně zpříjemňují a zjednodušují uživatelům práci s tiskem. My jsme zmínili ty základní, které můžete najít v cenově dostupných tiskárnách a multifunkčních zařízeních, jaké se běžně používají v malé firmě a domácnosti. Podnikové tiskárny mají mnohem více funkcí, které by běžný uživatel nevyužil. Kromě funkcí pro tisk obsahují rozšířené možnosti pro správu, administrativu tiskových úloh a bezpečnostní funkce, které jsou v podnikovém sektoru velmi důležité.
 
Za zmínku stojí i funkce ADF - automatický podavač dokumentů. Ten jsme záměrně do top 5 nedávali. V kanceláří je to oblíbená funkce, která vám ušetří čas stáním u zařízení a vkládáním dokumentů, které chcete zkopírovat nebo skenovat. Při větším objemu ADF oceníte. V domácnosti, když si budete chtít oskenovat stránky z knihy, spíše zvolíte obyčejný plochý skener. Skener s automatickým podavačem dokumentů je jinak řešen. Papír prochází tak, že je nemožné kromě listu oskenovat něco jiného, ​​větší tloušťky. Při plochém skeneru to možné je. Proto tato funkce nemusí každému dávat smysl. Pokud ji využijete můžete si vybrat multifunkci nebo samotný skener, který má například i oboustranný automatický podavač dokumentů DADF. To je funkce o jeden level výš nad ADF.
 
Nakonec můžeme zmínit i moderní ovládací panely a velké dotykové displeje na tiskárnách, které přispívají k pohodlnému ovládání a uživatelskému komfortu. Je toho mnoho, co výrobci tiskáren změnily, inovovali nebo nasadili, jak novou technologii a funkci. Vše přispívá k lepšímu pohodlí pro uživatele a hlavně k lepší prodejnosti pro výrobce.