Kancelář a škola

3D tiskárna HP Jet Fusion 3D 3200/ 4200/ 4210

Společnost HP před nějakým časem oznámila uvedení 3D tiskáren na trh. Jde o modely s označením HP Jet Fusion 3D. Dnes už jsou reálné na stránkách výrobce v nabídce tři modely. Model HP Jet Fusion 3D 320, 4 200 a 4 210. Nejde o žádné kompaktní zařízení do kanceláře, ale o plnohodnotné velkokapacitní 3D tiskárny pro malé a střední firmy. Velký přínos mohou mít pro vývojáře produktů, různé designérské studia a univerzity zaměřené na design.

Výkonní obři

Rozměrově jde o velkoplošné zařízení, pro které si musíte najít dostatek místa. Možnosti těchto 3D tiskáren jsou však výjimečné. Společnost ukázkově vyrobila článek pro vysokozdvižné zařazení, jako článek řetězu, který má nosnost 4 500 gramů. Celá výroba na 3D tiskárně trvala zhruba 30 minut a článek ma hmotnost necelých 0,11 kg. HP Jet Fusion se tak stává ideálním zařízením pro tvorbu prototypů a výrobu funkčních součástek pro jiné stroje nebo zařízení. Finální dílce jsou připraveny rovnou z tiskárny k použití.
Mezi trojicí těchto 3D tiskáren jsou samozřejmě rozdíly ve výkonu. Základní model HP Jet Fusion 3D 3 200 dokáže vyprodukovat týdně 130 až 399 součástek. Oproti němu stojí model HP Jet Fusion 3D 4 200, který je 10 x rychlejší a jeho týdenní výkon je produkce 300 až 699 součástek. Špičkou pomyslného ledovce je model HP Jet Fusion 3D 4 210. Je 10 násobně rychlejší a o 65 % sníží náklady. Toto je to správné řešení pro provozy, které potřebují vyrobit týdně 700 až 1 000 součástek.

Modelová řada HP Jet Fusion 3D 4 200/ 4 210 má navíc vylepšené ovládání, pokročilé monitorování kvality a funkci přidávání tiskových úloh již v průběhu tisku. Nabízí větší výkon díky větší kapacitě disku a paměti.

Největším plusem těchto zařízení je otevřená platforma společnosti HP, která podporuje široké přijetí 3D tisku se stálým rozšiřováním dostupnosti nových materiálů. Tímto se otevírá využití 3D tisku do různých odvětí a dokáže se přizpůsobit specifickým potřebám daného se trzích. S novým procesem umožňujícím využívat různé přísady dokáže transformovat vlastnosti součástek. Možnosti sahají až do výroby inteligentních součástek, které již obsahují zabudovanou elektroniku.

HP rozšiřuje hranice 3D tisku io své nové technologie, které souvisejí s tiskem kovů. Celá škála možnosti trojrozměrné tisku na těchto zařízeních je unikátní. Ať už jde o užitečné předměty, části různých strojů nebo jednoúčelové díly.

Za všechno může voxel

Při 2D tisku se odrážíme od pixelu. Pokud si vezmeme určitý pixel a uděláme ho trojrozměrným stává se voxely, částicí objemu. Právě s funkcí Multi Jet Fusion můžete vybrat barvu, hustotu a materiál na úrovni voxely. Základní koncepcí tiskárny HP Jet Fusion 3D je přístup založený na takových voxely.
Jak daleko zajde v budoucnu 3D tisk a co všechno dokážeme 3D tiskárnami vyrobit a nahrazovat ukáže čas, ale společnost HP již trochu pootevřela svými modely dveře, kam by to v budoucnu mohlo směřovat.
Všechny tyto modely mají kromě velkých rozměrů i vysokou cenu, která je předurčuje opravdu pouze pro firmy a společnosti, které dokáží takové 3D tiskárny využít a dokonce z výroby na nich profitovat.