Kancelář a škola

3D tisk směruje na Mars

Z 3D tiskárny rovnou na cesty

Přínos 3D technologií v oblasti tisku je větší, než jsme před pár lety mysleli a doufali. Výroba prototypů, komponentů a všeho použitelného v technickém odvětví, doplňuje výroba pro automobilový průmysl. První automobily vytištěné 3D technológií (Local Motors), nahradily autonomní mikrobusy Olli, které jsou již v testovacím provozu v několika velkomestách. Jedná se o bezpilotní dopravu, která dokáže přepravit až 12 cestujících po předem stanoveném trase. Tak, jak za automobilem z 3D tiskárny i za mikrobusem stojí společnost Local Motors. V v odvětví automobilů a dopravy se máme na co těšit.

 

 

Polypilulka 3D


Ani v oblasti medicíny 3D tiskárny nezahálejí. Budeme mít léky z 3D tiskáren? Ano. Není to tak dlouho, když americký úřad pro kontrolu potravin a léků FDA (Food and Drug Administration) schválil první lék vyrobený 3D technológií. Nejčastěji se skloňuje s pojmem polypilulka. Nekolik léků spojených do jedné tabletky. 3D tiskárnou vytvořená tableta by obsahovala několik léků na různé choroby, přičemž každej lék se spustí v přesně stanoveném čase. První léky vytištěné 3D tiskárny již existují.

3D orgány a tisk přímo na kožu

Velký posun zaznamenal Bio-tisk. Špeciální 3D tiskárny pro Bio-tisk s využitím živých buněk a tkání s příměsí různých viskózních roztoků, hydrogelu, kolagenu vytisknout část lidského těla nebo některé orgány. Zatím jsou začátky a pomalé napredování, ale výsledky jsou dych beroucí. 3D tisk může ve velké míře změnit zdravotnictví. Z tiskáren už vycházejí chirurgické modely, modely orgánů pro výuku nebo protézy přímo na míru.  Mnoha zajímavejším je Bio-tisk, 3D tisk lidských tkání. Náhrada za ucho přímo z 3D tiskárny? Ano, možné to je. Vědci pracují na vytváření organoidů vytištěných na speciálních 3D tiskárnách. Za pomoci tvorby využití kmenových buněk, které mohou být stimulovány na růst do funkční části orgánu, jako je ledvina nebo játra. Co by znamenalo pro zdravotníctvo? Nahrazovat by se daly nejen selhávající orgány, kosti, části skeletu, ale i náhrada za poškozenou kůži. James Yoo vyvinul t, která dokáže vytisknout syntetickou kůži přímo do oblasti poškozeného kůže nebo popáleniny. V Španělsku vytvořil tým vědeckých pracovníků BIO-tiskárnu, která za 35 minut vytiskne kus kůže o rozměrech 100 x 100 cm. Nedávno zaujala svět tisku nová levná 3D tiskárna, která dokáže tisknout přímo na kůži elektroniku, ale i živé buňky. V medicíně je toho opravdu hodně, čím nás může vývoj pomocí 3D tisku překvapit.

 

Cíl Mars

Dom na Marsu vytlačený pomocí 3D tiskárny? Ano, může se stát skutečností. První projekty na osídlení hostitelských planet, na nichž by mohl začít život, jsou již dávno na světě. Společnost NASA již v roce 2014 vyhlásila soutěž o nejlepší vesmírné obydlí vyrobené pomocí 3D tiskáren. Na vítěze čakala odměna 2 mil. dolarů. Pěti najúspešnějším finalistúm dosud rozdělili částku 100 tisíc dolarů. Kritéria, která musí být splněna, jsou nastavena tak, aby byl možný pobyt v podmínkách na Marsu. A nejen do. Celá výroba 3D tisků domu musí být realizována přímo na Marsu na 3D tiskárně, která bude postupně vyrábět obydlí pro danou planetu.

Víťazné návrhy, které vybrala NASA

- Zopheru
- AI Spacefactory
- Kahn-Yates
- Seawrch + Apid Cor
- Univerzitní tým Northwestern v Evanstone

Domy na Marsu budou muset odolat ultrafialovému záření, částečnému záření, atomům oxidu uhličitému, chloristanu a prašným bouřkám různých intenzit. Musí dokonale chránit své obyvatele před radiaci. Nejlepším řešením by bylo vybudování pod-povrchové kolonie. K jeho vybudování však budou nutné nejprve domy na povrchu, kde dokáže žít člověk. A možná lidstvo použije android-roboty. Jaká bude budoucnost ukázat čas. Jednoznačně 3D tiskárny směřují stále více ke hvězdam.