Kancelář a škola

3D tisk pro běžné uživatele

Termín 3D tisk se skloňuje už několik let, ale pro běžné uživatele, to bylo dříve něco zajímavé, ale ne využitelné. Poslední období však přineslo i do domácností, stále více zmiňované 3D tiskárny. Stále klesající cena a stále více intuitivnější ovládání je důvod, proč i běžný uživatel sáhne po 3D tiskárně. Dnes už se při kúpe3D tiskárny setkáte s cenovou nabídkou od 300 € a to neříkáme o nabídkách čínských e-shopů, kde nákup 3D tiskárny za 100 - 150 € není žádný problém. Pokud máme na mysli běžného uživatele, není to každý uživatel, ale ten, kdo opravdu 3D tisk využije. Nemusí se jednat o grafiků, projektantů a konstruktérů, ale i běžné uživatele, kteří si to prostě chtějí vyzkoušet. Pokud se rozhodnete pro nákup 3D tiskárny, několik informací byste přece jen měli vědět.

Na našem trhu jsou nejznámější a nejdostupnější 3D tiskárny od Prusa Research. Jde českého výrobce, který má své 3D tiskárny, jako open source (otevřený hardware) .To je důvod, proč se čínské 3D tiskárny velmi podobají právě na produkty společnosti Prusa. Pokud si objednáte 3D tiskárna, může vás překvapit balíček ve kterém bude kompletní zařízení, nebo několik kusů modelu stavebnice 3D tiskárny.
V prvním případě máte sestavenou 3D tiskárnu, kterou po vybalení jednoduše nastavíte pro tisk. V druhém případě dostane stavebnici s díly 3D tiskárny, kterou si sami musíte poskládat. Pokud jste technický zdatný typ, zvládnete to podle návodu velmi rychle.
Mít 3D tiskárnu doma, je jen první krok. Je několik věcí, které budete muset ještě absolvovat a bez určitých základních znalostí to nepůjde.

Prostor

Na 3D tiskárna musíte mít prostor, nejde jen o to kolik místa zabere svým půdorysem, ale i kolik tepla vyprodukuje. Je dobré mít tiskárnu umístěnou v prostoru. Většina 3D tiskáren je otevřených "otevřený design", ale některé modely jsou v provedení takzvaně 3D box (jde o uzavřenou 3D tiskárna Cube).
Nastavení tiskárny před tiskem
Tento krok je důležitý a nezbytný. Než začnete tisk musíte si tiskárnu nastavit. Vše potřebné najdete v dokumentaci k zařízení. Zde musíte brát v úvahu, že minimální odchylka v nastavení může zmařit vaši tisk. Důležitá je kalibrace tiskárny, ta může být manuální, ale i plně automatická.

Spotřební tiskový materiál

Pro 3D tiskárna je důležitý i spotřební tiskový materiál. Ten je nanášen ve vrstvách. Jako příklad si můžete představit 3D pero nebo tavnou lepicí pistoli. Nejčastěji jde o termoplast, který je díky teplotě velmi dobře tvarovatelný. Protože je jich na trhu několik druhů a to nejen podle barevného provedení a složení je důležité vědět, jakou maximální teplotu při tavení vaše tiskárna dosáhne. Mezi používané materiály pro 3D tisk patří:

- ABS plast
- Plast PLA
- Kompozit na bázi sádry
- PET
- HIPS
- Flex
- Ninjaflex
- Laywood
- Nylon
- ASA
- T - Glas
- Fotopolymeru
- Polyamid
- Polykarbonát

Podle využití 3D tisku, pro které se trzích je tisk určena se skladba materiálu může lišit, od pryskyřice, vosku, keramiky, papíru, různých kovů až po materiál s karbonovými vlákny.

Typ podložky

Podložka ne kterou se tiskne, může být vyhřívána, nebo bez ohřevu a z různého materiálu. Právě výrobce Prusa má patentovanou podložku typu výhřevu podložky s kompenzací studených rohů.

Teplo a chlazení

Při 3D tisku je důležité i chlazení. Slouží k tomu ventilátor, který okamžitě chladí nanesený materiál, aby došlo ke ztuhnutí. Na ten se následně nanese další vrstva.

 

Odkud vzít 3D model pro tisk

Zde je situace lehčí a těžší. Tou lehčí cestou je stažení 3D modelu z některých webových stránek například Thingiverse.com. Tam si stáhnete 3D model, který tam dal sdílet jiný uživatel. Vše, co musíte udělat je stáhnout soubor ve formátu STL. Ten si můžete přehrát přímo ve Windows 10 pomocí programu 3 Malování (3d OBJECT).

Pokud si chcete vytvořit 3D model sami, musíte k tomu použít některý z 3D programů. To už vyžaduje určitou znalost práce v takovém programu.
Pokud jste se úspěšné propracovali jakýmkoliv způsobem k 3D objektu, ten musíte následující zkonvertovat do G-kódu.

G-kód

Pomocí konvertoru Slic3r alebo Cura, které jsou nejznámějšími můžete zkonvertovat váš 3D objekt do G-kódu, který je rozpoznatelný pro 3D tiskárnu. Stačí tento G-kód zkopírovat na SD kartu, nebo přes připojený PC a použít ho přímo v tiskárně.
Ačkoliv se to zdá na první pohled jednoduché, je několik věcí, které přece jen musíte při 3D tisku zvládnout.
Samotná 3D tisk po úspěšném nastavení, by už měla probíhat hladce. Můžete očekávat určitou hlučnost. Některé modely nabízejí optimalizovaný firmware pro tichou tisk. Doba, která je potřebná pro tisk se liší od obtížnosti 3D modelu. Složitější model vám může zabrat i několik hodin času. Po tisku 3D modelu vás čeká ještě samotné očištění. Při 3D modelu, který se tlačí s takzvanými prázdnými místy, vás čeká vylomení podpůrných míst a konečné očištění modelu. Prázdná místa "podpory" jsou místa, která v prázdnou musí být vyplněny, ale samotný model jejich neobsahuje. Jde o oblouky a prostor mezi poslední vrstvou a obloukem a podobně.

Cena 3D tiskáren je sice stále vyšší, než při běžné inkoustové nebo laserové tiskárně, ale má tendenci stále klesat a právě tím je stále dostupnější pro běžného uživatele. Pokud potřebujete vytisknout určitý prototyp nebo model na vytvoření formy (odlitek) je to stále dostupnější forma. Mnoho uživatelů sahá po levných variantách 3D tisku z důvodu tisku součástek nebo částí pro jiná zařízení. Pokud bychom to obecně shrnout, jaký to má přínos například pro domácího kutila, mohu říci, že ten si namísto sestrojení domácího soustruhu může pořídit levnější 3D tiskárnu. Ta sice nevysústruží typ součástky ze dřeva nebo kovu, ale plast umí z 80% nahradit tyto materiály.