Kancelář a škola

3D tisk brýlí

Dá se říci, že 3D tisk už zasahuje do každého odvětví. Najdeme ji ve stavebnictví, v technické sféře, ve zdravotnictví, v gastronomii a v mnoha jiných. Jednou z těch v kategorii „jiné“, kde byla zahájena změna výroba s podporou 3D tisku jsou brýle. Právě 3D tisk mění způsob, jakým se navrhují a vyrábějí brýle. Mnozí výrobci brýlí nebo domácí uživatelé začali používat tuto techniku, zejména proto, aby odlišili své produkty od svých konkurentů a vnesli více inovací do designu brýlí. Vyplatí se tato aditivní výroba pro výrobce brýlí a co vše přináší 3D tisk pro tento průmysl.


V první řadě je to neomezené množství návrhů. Při 3D tisku jste limitováni jen vlastní představivostí. 3D technologie umožňuje vytvářet mimořádně složité struktury a v některých případech i návrhy, které by se bez 3D tisku nemohly zrealizovat kvůli tradičním výrobním omezením. Proto se tato technologie stále více využívá k vytváření 3D tištěných brýlí, protože otevírá široké možnosti vytváření 3D tištěných rámů brýlí zcela na míru. Můžete snadno vytvářet jednoduché i složité návrhy.


Výběr rámu je sám o sobě ne vždy jednoduchý úkol. Nejen z hlediska designu k obličeji, ale také velikosti a chovaného usazení na nose i na uších. Často musí nositel přistoupit ke kompromisu, buď si vybere design na úkor vlastního pohodlí nebo naopak. 3D tisk dokáže tyto věci sladit inviduálního pro každého nositele brýlí. Touto technologií dostává zákazník nebo nositel brýlí více svobody při výběru designu, ale také materiálu a tvaru. V podstatě všech parametrů na míru.


Při výběru brýlí záleží především na kvalitě materiálu, odolnosti a životnosti. K výrobě brýlí totožné kvality se pro 3D tisk rámu brýlí běžně používá Polyamid 12, známý jako Nylon. Tento materiál má dobré vlastnosti, je odolný, trvanlivý a nabízí velkou volnost pro design. Díky 3D tisku tak můžete vytvářet vysoce kvalitní brýle s 3D potiskem.

 

zdroj foto: monoqool

 


V neposlední řadě může výroba brýlí 3D tiskem velmi dobře ovlivnit také budování nebo inovaci vlastní značky. Několik firem, které se zabývají výrobou brýlí, už na tento trend naběhlo. Můžeme zmínit společnost Luxottica, která je známým výrobcem v oblasti designových značkových brýlí. Mezi jejich produkty patří brýle brandů Ray Ban, Michael Kors, Oakley, Vougue, Chanel, Giorgio Armani, Burberry, BVLGARI, Dolce & Gabbana, Versace a jiní. Dohromady 32 známých módních značek plus vlastní brýle zn. Luxottica. Společnost používá 3D tisk od roku 2011 k výrobě rámových komponent. Od roku 2015 s použitím nejen materiálu plast, ale také kov a postupným implantováním pro různé materiály.

 


Právě kov je při výrobě rámů velice kvalitním materiálem. Zatímco u plastu stále existují limity v povrchové úpravě. S kovem mají komponenty po optimalizačním procesu lesklý, hladký povrch, takže je obtížné si všimnout rozdílu mezi tímto produktem a produktem používaným jinými technologiemi hromadné výroby. Pokud jde o kov na začátku byla transformace některých komponent z 3D souborů na model zadávána externě. Díky partnerství společnosti se švédskou společností Digital Metal byl již proces plně veden interně a prototyp vytištěn přímo v kovu, což umožňuje získat komponenty podobné těm z finálních modelů, tedy ty, které se prodávají a nosí.

 

Máte vlastní představu o svém designu brýlí? Dokážete si je vytisknout i doma pomocí 3D souboru. Abyste si mohli vytisknout 3D brýle, prvním krokem je vytvoření 3D modelu brýlí. Použijete software pro 3D modelování, koupíte si soubor STL nebo využijte služeb profesionálního designéra. Když budete mít svůj model připraven, můžete jej vytisknout pomocí 3D tisku nebo využít službu, která po zaslání 3D souboru (STL) váš vlastní prototyp vytiskne. Své brýle vyrobené pomocí 3D tisku budete mít za pár hodin nebo v případě služby za pár dní.

 

zdroj foto: monoqool

 

Na výrobu brýlí pomocí 3D tisku prošlo mnoho výrobců, kromě klasických brýlí jsou to také sportovní brýle. Společnost Smith nabízí své lyžařské brýle přímo na míru vytištěné pomocí technologie 3D tisku.

 

Brýle na míru podle přesných požadavků zákazníka se samozřejmě daly vyrábět tradičními výrobními technikami. Bylo to ovšem mnohem nákladnější a časově náročnější. S příchodem 3D tisku se výroba brýlí dostává na novou úroveň.